بررسی و ضعیت الوده گی هوا ی شهر کابل وارتباط آن با تغییر اقلیم (د سلام علمي مجله, 2023)
آلودگی هوا زندگی و سیستم  تنقسی انسان را متأثر ساخته و تأثیر آن بر تغییر اقلیم محسوس می باشد. وضعیت هوای کابل در دهه‌ی اخیر - بخصوص در ایام زمستان -  خیلی آلوده تلقی گردیده که سبب مرگ و میر افراد – به ویژه کودکان وکهن‌سالان - شده  و تغییر اقلیم را تشدید بخشیده است. آلودگی هوای شهر کابل ناشی از انتشار گازهای گلخانه‌یی از اثر فعالیت های غیرطبیعی می باشد. در این مطالعه  وضعیت آلودگی هوای شهر کابل از نگاه  انتشار گازهای گلخانه‌یی مانند CO2، CH4،  N2OوSO2  درسه سکتور:‌ انرژی، صنعت، زراعت و مالداری درسالهای 2012، 2013 و2014 توسط نرم افزار IPCC-2006 محاسبه و مورد بررسی قرار گرفته که  انتشار سلفردای اکساید در فصل زمستان بیشتر 0.164PPM تثبیت شده و گاز کاربن دای اکساید به مقدار 56656.22 گیگا گرام در سال 2013 بوده که نشان دهنده اعظمی‌ترین مقدار از اثر سکتور تولید انرژی و سوخت مواد فوسیلی بوده  است و مقدار  و گرد و خاک و دود درهوا مقدار PM2.5 بیشتر از 35 مایکرگرام در فی متر مکعب و در فصول تابستان، بهار و خزان مقدار PM10 بیشتر از 150 مایکروگرام  درفی مترمکعب  بوده است. بدین منظور راه های حل  برای کاهش گاز های گلخانه‌یی وکاهش  PM2.5 و PM10 عبارت از ایجاد فضای سبز، منع تورید مواد سوخت بی کیفیت به کشور،  مدیریت سالم آلودگی هوا، آگاهی مردم در درباره حفاظت از محیط زیست، تشویق مردم در رابطه به همکاری با دولت در عرصه نظافت و پاکی شهر، مدیریت درست ترافیک و تنظیم زباله ها  می باشد. نتایج این مطالعه نشان میدهد که  در شهر کابل تغییر اقلیم از یک دهه بدینسو محسوس بوده و درحال تشدید می باشد. طوریکه اقلیم به سمت گرم شدن پیش می رود که یکی از پیامدهای مهم افزایش تقاضا و  مصرف انرژی است. این نتایج توجه بیشتر مسؤولین و ارگانهای ذیریط را درقبال طرح جامع کاهش آلودگی هوای شهر کابل و کنترول از افزایش سوخت فسیلی می طلبد و به عنوان هشداری جدی دراین زمینه می باشد.