مفهوم، مبانی و اصول سیاست جنایی (د سلام علمي مجله, 2022)
سیاست جنایی به عنوان یک علم و دانش جدید در قالب مطالعات حقوقی، جدیدا عرض اندام نموده است، بالخصوص در جوامع مثل افغانستان که تحقیق و تمرکز روی یافته‌های علمی‌ جدید به دلایل مختلف کمتر بوده است فرصت مطالعه و تحقیق در این زمی‌نه را کمتر می‌سر شده است و باید در این زمی‌نه تا حد ممکن تلاش شود تا بسترهای جدید علمی‌ باز گردد. سیاست جنایی دوره‌های مختلف را پشت سر گذاشته است تا اهمی‌ت و جایگاۀ خویش را پیدا نماید، بر همی‌ن اساس امروزه کشورها به دنبال سیاست جنایی افتاده‌اند تا از مزیت‌ها و داشته‌های آن در جهت استقرار نظم اجتماعی کار بگیرند، سیاست جنایی قالب بزرگتر از سیاست جزایی و سیاست تدابیری است‌که مسیر اصلی دولت را در امر مبارزه با تخلف، جرم، متخلف و مجرم نشان داده و تعیین می‌‌نماید، برای نهاد سیاسی حاکم راه حل‌های ساده و بسیط را پیشنهاد می‌‌نماید  تا از تمرکزگرایی رسیدگی به قضایا، به ساحه وسیعتر اجتماع گرایی رسیدگی به دعوا بپردازند و به نهاد‌های شبه قضایی فرصت این را بدهد که به طور نظام مند و بر مبنای عدالت به دعاوی رسیدگی نماید، باید دانست که بدون مفاهیم سیاست جنایی رسیدن به حد اقل میزان جرایم و مجرمی‌ن نا ممکن بوده و به صورت علمی‌ نمی‌‌توان به یک جامعه آرام و قانونمند دست یافت. پس لازم است به عنوان یک موج این مفاهیم را هم در اجتماع از طریق پوهنتون‌ها، مکاتب، مدارس، ابزارات و وسایل تبلیغ علمی‌، وسایل جمعی ... و هم در نظام و دولت از طریق وضع و اجرای قوانین و اسناد جنایی، داشته‌های سیاست جنایی را تعمی‌م ببخشیم، تا نتایج متوقعه از آن به دست بیاید.در این تحقیق جدا از اینکه به تطور مفهومی‌ آن توجه خاص مبذول شده است[1] به سیاست جنایی صد سال گذشته افغانستان بر اساس اسناد و شواهد موجود نیز پراداخته شده است و از جانب دیگر با توجه به وضعیت فرهنگی و محیطی کشور پیشنهادات مخصوص در جهت بهتر سازی نظام قضا و تقدیم خدمات عدالت محورانه صورت گرفته، است.[1]- (به دلیل اینکه یک مفهوم جدید در نظام حقوقی افغانستان است و باید این مفهوم در اسناد رسمی‌ کشور درج گردد تا هم مورد تحقیق و کنکاش قرار گیرد و هم زمینه‌های اجرایی آن مهیا شود)