(untitled) (د سلام علمي مجله, 2025)
اين يك حقيقت تلخ و در عین حال انکار نا پذیر است که تاریخچۀ دردناک مهاجرت افغانها به بیرون از کشور که تقریبا از نیم قرن به اینطرف، آغاز گردیده بود هنوز هم به همان قوت و شدّت خود نه تنها باقی است بلکه بیشتر و بیشتر شده است. عامل و انگیزۀ هجرت افغانها به بیرون از کشور مخصوصا امریکا و اروپا متعدد بوده که مهمترین آن همانا جنگ و نا آرامی ها، اختلاف و تنش های داخلی، برخوردار شدن از یک زندگی نسبتا آرام و آسوده بوده است. با توجه به اضرار و خطرات گوناگون و در عین حال گسترده بودن اضرار این هجرتها که حتی پوهنتونها و نهاد های تحصیلی کشور را نیز فرا گرفته است، پوهنتون محترم سلام با در نظر داشت اهمیت موضوع، در پی آن گردیده است تا کنفرانس ملی را به غرض برجسته نمودن اضرار و پیامدهای مهاجرتها و بررسی راه های جلوگیری از آن، تدویر نماید. در این شکی نیست که مسؤولین و اولیای امور کشور، مخصوصا علما، اندیشمندان و دانشمندان مسؤولیت ملی و دینی دارند تا با استفاده از شیوه های معقول و مؤثر که سبب تغییر اذهان هجرت کنندگان گردد، دست به کار شده جلو این گونه مهاجرتها را که در نهایت به زیان خود افغانها و کشور شان می انجامد، بگیرند. بنده در این مقالۀ کوتاه و فشرده سعی نمودم تا در ضمن متوجه نمودن علما و دانمشندان به مسؤولیت های دینی و ملی شان، نقش ایشان را در زمینۀ جلوگیری و یا کاهش مهاجرتها برجسته سازم.