(untitled) (د سلام علمي مجله, 2025)
هدف اصلی این تحقیق، شناسایی و بررسی عوامل اقتصادی، امنیتی، فرهنگی و طبیعی مهاجرت در ولایت سمنگان و تأثیرات آن بر وضعیت اجتماعی و اقتصادی این منطقه است. این تحقیق به دنبال درک عمیق‌تری از دلایل مهاجرت مردم سمنگان بهکشورهای خارج می‌پردازد؛ زیرا مهاجرت به عنوان یکی از پدیده‌های اجتماعی و اقتصادی، در بسیاری از مناطق افغانستان از جمله ولایت سمنگان، از سال ها به این طرف وجود دارد. روند مهاجرت می‌تواند ناشی از مشکلات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، جفرافایی و طبیعی و یا سیاسی بوده باشد. از این رو، بررسی دقیق این عوامل و تأثیرات آن بر جوامع مهاجر و غیرمهاجر، برای تصمیم‌گیری‌های کلان در راستای بهبود وضعیت منطقه ضروری است. در این پژوهش از روش تحقیق میدانی استفاده شده است. اطلاعات و یا معلومات از طریق پرسشنامه تحقیقی با ساکنان محلی وکارشناسان اجتماعی جمع‌آوری شده است. همچنین، برای تحلیل اطلاعات، از روش‌های آماری و تحلیل محتوای کیفی بهره گرفته شده است تا تأثیر عوامل مختلف مهاجرت نظیر بیکاری، فقر، نبود خدمات عمومی و مشکلات اجتماعی مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج تحقیق نشان داده که مهم‌ترین عوامل مهاجرت در سمنگان عبارتند از: مشکلات اقتصادی و بیکاری، کمبود فرصت‌های شغلی و آموزشی، مشکلات اجتماعی، و فقدان زیرساخت‌های اساسی نظیر آب آشامیدنی و خدمات طبی و بهداشتی میباشد. علاوه بر این، بسیاری از پاسخ دهندگان به دلیل نبود امید به بهبود شرایط زندگی در آینده، تصمیم به ترک منطقه گرفته‌اند؛ زیرا از میان چهار صد نفر پاسخ دهنده،384 نفر آنها که معادل 96% میشود عوامل اقتصادی، و 256 نفر آنها که معادل 64% فیصد میشود، مسائل فرهنگی و آموزشی، نبود یک دورنمایی روشن را دلیل مهاجرت خود دانسته اند. هدف اصلی این تحقیق، شناسایی و بررسی عوامل اقتصادی، امنیتی، فرهنگی و طبیعی مهاجرت در ولایت سمنگان و تأثیرات آن بر وضعیت اجتماعی و اقتصادی این منطقه است. این تحقیق به دنبال درک عمیق‌تری از دلایل مهاجرت مردم سمنگان بهکشورهای خارج می‌پردازد؛ زیرا مهاجرت به عنوان یکی از پدیده‌های اجتماعی و اقتصادی، در بسیاری از مناطق افغانستان از جمله ولایت سمنگان، از سال ها به این طرف وجود دارد. روند مهاجرت می‌تواند ناشی از مشکلات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، جفرافایی و طبیعی و یا سیاسی بوده باشد. از این رو، بررسی دقیق این عوامل و تأثیرات آن بر جوامع مهاجر و غیرمهاجر، برای تصمیم‌گیری‌های کلان در راستای بهبود وضعیت منطقه ضروری است. در این پژوهش از روش تحقیق میدانی استفاده شده است. اطلاعات و یا معلومات از طریق پرسشنامه تحقیقی با ساکنان محلی وکارشناسان اجتماعی جمع‌آوری شده است. همچنین، برای تحلیل اطلاعات، از روش‌های آماری و تحلیل محتوای کیفی بهره گرفته شده است تا تأثیر عوامل مختلف مهاجرت نظیر بیکاری، فقر، نبود خدمات عمومی و مشکلات اجتماعی مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج تحقیق نشان داده که مهم‌ترین عوامل مهاجرت در سمنگان عبارتند از: مشکلات اقتصادی و بیکاری، کمبود فرصت‌های شغلی و آموزشی، مشکلات اجتماعی، و فقدان زیرساخت‌های اساسی نظیر آب آشامیدنی و خدمات طبی و بهداشتی میباشد. علاوه بر این، بسیاری از پاسخ دهندگان به دلیل نبود امید به بهبود شرایط زندگی در آینده، تصمیم به ترک منطقه گرفته‌اند؛ زیرا از میان چهار صد نفر پاسخ دهنده،384 نفر آنها که معادل 96% میشود عوامل اقتصادی، و 256 نفر آنها که معادل 64% فیصد میشود، مسائل فرهنگی و آموزشی، نبود یک دورنمایی روشن را دلیل مهاجرت خود دانسته اند.