(untitled) (د سلام علمي مجله, 2025)
در شرایط فعلی مهاجرت یکی از معضلات حاد کشور به شمار می رود. این پدیده، از یک سو، پیامد مسائل اجتماعی است و از سوی دیگرف خود موجب شکل گیری آنها می شود.این‌که مهاجرت چه پیامدهای برای مردم افغانستان در پی‌دارد و چه مسائلی خلق می‌کند، نیاز به تحقیق و بررسی دارد. به همین دلیل تحقیق حاضر را آغاز کردم تا با رویکرد جامعه‌شناختی پیامدهایش را تبیین و تحلیل نمایم. بر همین اساس، این تحقیق با رویکرد جامعه شناختی آغاز شد تا پیامدهای این پدیده تبیین و تحلیل گردد. این تحقیق نسبت به معیار نتیجه یک تحقیق بنیادی و کاربردی و نسبت به معیار ماهیت، یک تحقیق تلفیقی از نوع کمّی و کیفی است. نسبت به نفس مسئله تحقیق جامعه‌آماری آن شامل دو دسته از افراد است؛ مهاجرین و متخصصین. از میان دسته اولی 193 تن مهاجر به روش نمونه‌گیری غیراحتمالی ( در دسترس) انتخاب شده و با استفاده از پرسشنامه داده‌ها از نزد شان گردآوری شده و از میان دسته دومی، با در نظر داشت معیار اشباع نظری، 23 تن متخصص از رشته‌های تحصیلی گوناگون با سطح تحصیلی لیسانس الی دکترا با استفاده از روش نمونه‌گیری مرحله‌ای کیفی انتخاب و با روش‌ مصاحبه نیمه‌استندرد اطلاعات از نزد شان جمع‌آوری شده‌است. یافته‌های میدانی نشان می‌دهد که تغییر در کاهش و ساختار جمعیت، بی‌کاری، فقر، از بین رفتن مقام و منزلت اجتماعی، بهره‌کشی، قتل، خشونت، تحقیر و توهین، اعتیاد به مواد مخدر، پایمال شدن حقوق مدنی، افزایش بی‌کاری، ایجاد ناامیدی، دگرگونی و اشاعه فرهنگی، فرار مغزها و بی‌سوادی از جمله پیامدهای منفی مهاجرت بوده است. در نتیجه مشخص شد که مهاجرت مردم افغانستان به بیرون از کشور مخصوصاً کشورهای همسایه پیامدهای (منفی) اجتماعی، فرهنگی و تعلیمی در پی دارد.