(untitled) (د سلام علمي مجله, 2022)
سیاست جنایی به عنوان یک علم و دانش جدید در قالب مطالعات حقوقی، جدیدا عرض اندام نموده است، بالخصوص در جوامع مثل افغانستان که تحقیق و تمرکز روی یافته‌های علمی‌ جدید به دلایل مختلف کمتر بوده است فرصت مطالعه و تحقیق در این زمی‌نه را کمتر می‌سر شده است و باید در این زمی‌نه تا حد ممکن تلاش شود تا بسترهای جدید علمی‌ باز گردد. سیاست جنایی دوره‌های مختلف را پشت سر گذاشته است تا اهمی‌ت و جایگاۀ خویش را پیدا نماید، بر همی‌ن اساس امروزه کشورها به دنبال سیاست جنایی افتاده‌اند تا از مزیت‌ها و داشته‌های آن در جهت استقرار نظم اجتماعی کار بگیرند، سیاست جنایی قالب بزرگتر از سیاست جزایی و سیاست تدابیری است‌که مسیر اصلی دولت را در امر مبارزه با تخلف، جرم، متخلف و مجرم نشان داده و تعیین می‌‌نماید، برای نهاد سیاسی حاکم راه حل‌های ساده و بسیط را پیشنهاد می‌‌نماید تا از تمرکزگرایی رسیدگی به قضایا، به ساحه وسیعتر اجتماع گرایی رسیدگی به دعوا بپردازند و به نهاد‌های شبه قضایی فرصت این را بدهد که به طور نظام مند و بر مبنای عدالت به دعاوی رسیدگی نماید، باید دانست که بدون مفاهیم سیاست جنایی رسیدن به حد اقل میزان جرایم و مجرمی‌ن نا ممکن بوده و به صورت علمی‌ نمی‌‌توان به یک جامعه آرام و قانونمند دست یافت. پس لازم است به عنوان یک موج این مفاهیم را هم در اجتماع از طریق پوهنتون‌ها، مکاتب، مدارس، ابزارات و وسایل تبلیغ علمی‌، وسایل جمعی ... و هم در نظام و دولت از طریق وضع و اجرای قوانین و اسناد جنایی، داشته‌های سیاست جنایی را تعمی‌م ببخشیم، تا نتایج متوقعه از آن به دست بیاید. در این تحقیق جدا از اینکه به تطور مفهومی‌ آن توجه خاص مبذول شده است[1] به سیاست جنایی صد سال گذشته افغانستان بر اساس اسناد و شواهد موجود نیز پراداخته شده است و از جانب دیگر با توجه به وضعیت فرهنگی و محیطی کشور پیشنهادات مخصوص در جهت بهتر سازی نظام قضا و تقدیم خدمات عدالت محورانه صورت گرفته، است. [1]- (به دلیل اینکه یک مفهوم جدید در نظام حقوقی افغانستان است و باید این مفهوم در اسناد رسمی‌ کشور درج گردد تا هم مورد تحقیق و کنکاش قرار گیرد و هم زمینه‌های اجرایی آن مهیا شود)