مهاجرت علمای حدیث و فقه از سرزمین طالقان، فارياب و جوزجان؛ عوامل، پیامدها و راه حلها (Salam International Academic Journal, 2025)
مهاجرت عالمان حدیث و فقه از سرزمین های طالقان، فریاب و جوزجان در سده های نخستین اسلامی، پدیدهای با پیامدهای دوگانه بود که ریشه در عواملی مانند ناامنی سیاسی (حمله ترکان، مغولان و درگیری های قبیله ای)، جاذبه مراکز علمی بزرگی چون بغداد و نیشابور، ضعف زیرساخت ها، و تنش های مذهبی داشت. این مهاجرت ها از سویی به گسترش دانش این مناطق در جهان اسلام انجامید؛ چنانکه نام عالمانی چون ابوإسحاق طالقانی در «سنن النسائی»، محمد بن یوسف فاریابی در صحیح بخاری، و ابراهیم بن یعقوب جوزجانی (پیشگام جرح و تعدیل) در منابع معتبر ثبت شد. اما از سوی دیگر، زادگاه های این دانشمندان، مانند طالقان با افول مدارس محلی، فریاب با کاهش نقش علمی پس از هجوم مغولان، و جوزجان با تبدیل شدن به منطقه ای حاشیه ای، رونق پیشین خود را از دست دادند.  راهکارهای احیای این میراث، ترکیبی از اقدامات تاریخی و نوین است: احیای مراکز علمی، شبکه سازی بین نوادگان مهاجران و ساکنان کنونی، و همکاری نهادهای بین المللی در کاوش های باستان شناسی. نمونه هایی مانند بازگشت الهیثم بن ایوب به طالقان نشان میدهد که مهاجرت در صورت حفظ تعادل بین «گسترش دانش» و «حفظ هویت محلی»، نه یک شکست، که فرصتی برای پیشرفت است. این تجربه ها بر این اصل تأکید دارد که بازسازی هویت علمی این مناطق نیازمند نگاهی یکپارچه به گذشته و آینده، با ترکیب اصلاح نهادهای آموزشی، فناوری های نوین، وتفسیر مهاجرت به مثابه «گسترش مسئولانه» دانش است.
Keywords: مهاجرت علمای طالقان; فریاب و جوزجان; پیامدهای مهاجرت علمی; مراکز علمی اسلامی; میراث حدیثی و فقهی; محدثان خراسان; نقش طالقان