توکیل زن ومرد درنکاح از دیدگاه فقه و قانون (Salam International Academic Journal, 2024)
تحقیق کنونی با عنوان توکیل زن ومرد درنکاح ازدید فقه احناف وقوانین ملی،  به بررسی این نوع توکیل، و احکام آن می پردازد. البته وکالت درقضایای احوالشخصی نوعی ازوکالت درباب نیابت اختیاری است. که ازدید نصوص شرعی،  قرآن کریم وسنت پیامبرعلیه السلام واجماع ثابت میباشد.و نیابت به وجوهات مختلف تقسیم گردیده است، که ازآن جمله یکی وکالت درقضایای احوال شخصی میباشد. وکالت عقدی است که به موجب آن مؤکل شخص دیگری را درتصرف قانونی ومعلوم قایم مقام خود می سازد. یعنی وکیل به معنای خاص حقوقی امروزی، کسی که عهده دار امور موکل و احقاق حقوق اوست. بر اساس عقد وکالت میان وکیل و موکل به صورت اعتباری نوعی درهم تنیدگی شخصیتی ایجاد شده و هر یک با اعتبار خود، دیگری را در جایگاه حقوقی خود وارد میکند. درین عقد تفویض کنندۀ صلاحیت را (مؤکل) و شخصی که صلاحیت به وی سپرده شده است (وکیل) می نامند. که ارکان آنرا ازدید جمهور (مؤکل،وکیل،موکل بِه وصیغه) تشکیل می دهد. ازاینکه وکالت ازدیدگاه شریعت اسلامی وقوانین موضوعه کشور افغانستان مشروع وقانونی دانسته شده برای طرفین عقد صلاحیت و مکلفیت ها وشرایطی پیش بینی شده است که وکیل نمی تواند فراتر از دائره صلاحیت خویش پا فراتر بگزارد وکاری را انجام دهد، همچنان وکالت یک عقد دائمی نبوده، بلکه با تحقق شرایط و حالات مشخص آن منعقد گردیده، وباموارد چون: (صورت عزل وکیل توسط مؤکل، تنفیذ عمل موضوع وکالت، انتهای مدت معین وکالت، فوت مؤکل وزوال اهلیت وکیل ویامؤکل) منتهی می گردد. اهمیت این بحث را میتوان چنین بیان کرد که قوانین اسلامی پیرامون وکالت وعرصه های آن نظریه های مشخصی خودرا دارد که درهر شرایط بهترین راه کار معقول وعادلانه را برای حل وفصل معضلات ومشکلات حقوقی پیشکش می کند.هدف از نگارش این پژوهش، تبیین احکام و قوانین مربوط به وکالت در نکاح وازدواج اعم از زن ومرد به اساسبررسی مقایسوی فقه حنفی و قوانین ملی در این زمینه میباشد.که باروش کتابخانه ی انجام شده وبا نتیجه گیری وفهرست منابع به پایان رسیده است.
Keywords: زواج; وكالت; شريعت; قانون; أحوال شخصية