ارتباط عوامل اقتصادی مؤثر بر مهاجرت افغان‌ها: تحلیل بحران‌های اقتصادی و فرصت‌های شغلی (Salam International Academic Journal, 2025)
این مقاله به بررسی عوامل اقتصادی مؤثر بر مهاجرت افغان‌ها پرداخته و نقش بحران‌های اقتصادی و فرصت‌های شغلی در تشدید یا کاهش روند مهاجرت را تحلیل می‌کند. از منظر نظریه‌های مهاجرت و اقتصاد سیاسی، این تحقیق  رابطه بین نوسانات اقتصادی، بحران‌های مالی و بازار کار با تصمیم افراد برای ترک کشور را بررسی می‌کند. روش تحقیق ترکیبی از تحلیل کیفی و کمی، شامل مرور ادبیات، مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با کارشناسان و تحلیل آماری داده‌های ثانویه از گزارش‌های بین‌المللی و داخلی، به کار گرفته شده است. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که بحران‌های اقتصادی مانند تورم، کاهش ارزش پول و بیکاری بالا، به همراه کمبود فرصت‌های شغلی، از عوامل کلیدی در افزایش مهاجرت افغان‌ها محسوب می‌شوند. با توجه به یافته‌های ارائه‌شده، به نظر می‌رسد که بحران‌های اقتصادی و کمبود فرصت‌های شغلی از اصلی‌ترین عواملی هستند که انگیزه مهاجرت افغان‌ها را افزایش می‌دهند. سیاست‌گذاران و نهادهای ذی‌ربط باید با اتخاذ راهکارهایی همچون ایجاد زیرساخت‌های اقتصادی مناسب، بهبود نظام آموزشی، به رفع این چالش‌ها پرداخته و در نتیجه موجبات تثبیت جامعه و کاهش نرخ مهاجرت را فراهم کنند. تحقیق حاضر می‌تواند زمینه‌ای برای مطالعات عمیق‌تر و تدوین سیاست‌های مؤثرتر در زمینه مهاجرت و توسعه اقتصادی فراهم آورد. مقاله در پایان با ارائه پیشنهادهایی برای سیاست‌گذاران و نهادهای ذی‌ربط جهت کاهش اثرات منفی عوامل اقتصادی بر مهاجرت، به نتیجه‌گیری می‌پردازد.