بررسی نقش سازمان های بین المللی در حمایت از مهاجرین افغان (Salam International Academic Journal, 2025)
مهاجرت ملیونها نفر از اتباع کشور به ویژه پس از تحولات سیاسی و امنیتی در سالهای اخیر، یکی از چالش‌های پیچیده و چند بعدی در سطح بینالمللی به دلیل بحران های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تبدیل شده است که مدیریت آن مستلزم همکاریهای بینالمللی است. در این میان، سازمان‌های بین‌المللی نظیر سازمان ملل متحد، سازمان بینالمللی مهاجرت و سایر نهادهای بشردوستانه نقش مهمی در حمایت از مهاجران افغان ایفا کرده‌اند. این نهاد‌ها علاوه بر ارائه کمک‌های بشردوستانه، در برنامه‌ریزی برای پناهندگی، انتقال مهاجران به کشورهای دیگر، و حمایتهای قانونی نیز مشارکت داشته و نقش فعال ایفا کرده اند. این پژوهش، به بررسی حمایت سازمانهای بینالمللی از مهاجران، عوامل مؤثر بر مهاجرت افغانها، پیامدهای آن بر فرد و جامعه، و راهکارهای پیشنهادی برای کاهش این روند میپردازد. با این حال یافته های این پژوهش نشان می‌دهد که سازمانهای بینالمللی و نهادهای بشردوستانه و مؤسسات، نقش فعالی بر حمایت از مهاجران افغان داشته اند. مهاجرت پیامدهای منفی متعددی به همراه داشته که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به فرار مغزها، کاهش نیروی کار ماهر و بحران‌های فرهنگی و اجتماعی در کشور اشاره کرد. سیاست‌های اخراج مهاجران نیز فشار مضاعفی بر دولت افغانستان، مهاجران و سازمان‌های بین‌المللی وارد کرده است.این مقاله با رویکرد توصیفی، و با بهره‌گیری از نظریات اندیشمندان و نویسندگان و مطالعات موردی به تحلیل عمیق این پدیده پرداخته است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که برای مدیریت این چالش، اجرای سیاست‌هایی مانند ایجاد فرصت‌های شغلی پایدار، توسعه خدمات آموزشی و بهداشتی و اجرای برنامه‌های حمایتی جهت بازگشت مهاجران به کشور ضروری است. امیدواریم که یافته‌های این پژوهش بتواند به سیاست‌گذاران در تدوین برنامه‌های مؤثر برای کنترل و مدیریت مهاجرت کمک کند.