تقویت هویت ملی؛ راهکاری برای رفع و کاهش مهاجرت (Salam International Academic Journal, 2025)
آوارگی، مهاجرت و پناه‌جویی که به‌عنوان تجربه زيسته میلیون‌ها  افغان در تاريخ كشور بوده و همواره به‌عنوان يكی از مهم‌ترین كشورهای مهاجر فرست در سطح بین‌الملل مطرح بوده است، یکی از چالش‌های پیچیده ،در طول چهار دهۀ اخیر تاریخ افغانستان به‌حساب می‌آید.براین اساس لازم است تا راهکارهایی برای رفع و کاهش مهاجرت و بازگشت مهاجران به کشور، شناسایی و عملی شود. این تحقیق باهدف بررسی تقویت هویت ملی برای رفع و کاهش مهاجرت انجام شد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بود که به‌صورت کتابخانه‌ای و مروری انجام شد. برای جمع‌آوری اطلاعات، ابتدا مقالات مرتبط جمع‌آوری و سپس مرتبط‌ترین آن‌ها انتخاب شدند و متغیرهای هویت ملی و مهاجرت مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند.نتایج این تحقیق بیانگر آن است در هویت ملی، به خاطر این‌که اعضای جامعه نسبت به اجتماع ملی و عناصر شکل‌دهندۀ آن ازجمله تاریخ مشترک، دین مشترک، فرهنگ مشترک و امثال آن، احساس تعلق‌خاطر می‌نمایند و به آن‌ها افتخار کرده و خود را به‌وسیلۀ آنان از دیگران بازمی‌شناسند، ممکن است تقویۀ هویت ملی، تأثیر قابل‌توجهی بر کاهش روحیه مهاجرت طلبی و یا بازگشت مهاجرین به وطن داشته باشد.