(untitled) (Salam International Academic Journal, 2025)
حفظ و نگه‌داشتن نخبگان در افغانستان یکی از اساسات مهم در راستای توسعه پایدار و تحقق پیشرفت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است. نخبگان به‌عنوان منابع انسانی، نقشی کلیدی در روند تغییر و تحول کشور دارند، اما عوامل مختلفی از جمله فساد، نابرابری‌های اجتماعی، بی‌ثباتی سیاسی و فقدان فرصت‌های شغلی مناسب، موجب مهاجرت و کاهش تعامل نخبگان با جامعه می‌شود. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی- استقرائی به بررسی نقش تعامل و هم‌گرایی در ماندگاری نخبگان در افغانستان پرداخته و به ارزیابی عوامل مؤثر بر حفاظت از آنان در درون کشور، می‌پردازد. نتایج نشان می‌دهند که وجود حکومت شفاف و پاسخگو، تقویت نظام آموزشی، تأمین عدالت اجتماعی، افزایش فرصت‌های شغلی، حفظ امنیت و قدردانی از نخبگان، به‌عنوان راهبردهای مؤثر برای حفظ نخبگان در کشور محسوب می شود. همچنان، بخاطر حفظ نخبگان و دست یابی به توسعۀ پایدار در کشور، نیاز به همکاری همه‌جانبۀ امارت اسلامی و نخبگان کشور دیده می شود.